Barion Pixel

Süssünk kenyeret

Geschrieben am26.01.2019 von 979
A házi kenyér előnye

Manapság egyre többen sütünk kenyeret. Sok előnye van az otthon, szeretettel elkészített pékárunak. Például tudjuk mi mindent rakunk bele. Készülhet jó minőségű lisztből és nem kell okvetlenül “feljavítani” felesleges adalékanyagokkal, mint a térfogatnövelő, ízfokozó, vízmegkötő. Ezek nélkül jól elvan a szervezetünk. A bátrabbak kovásszal készítik a kenyeret. Ez még nem mindenkinek megy hibátlanul. Viszont a hagyományos élesztős sütésnek is megvan a maga varázsa. A frissen sült kenyér illata, felér egy lelki megújulással.

Jómagam már évek óta sütök kenyeret, kiflit, zsömlét. A legtöbbet teljes kiőrlésű tönkölyből. Ha nincs rá idő, akkor úgy vásárolom a pékárut. Sajnos elég nehéz jó minőségűt kapni, ami pár nap múlva is egészséges és finom marad. Ezért is kezdtem el sütni…


A jó minőségű alapanyag


A boltban vásárolt lisztnél figyeljünk a frissességre.


Házilag is őrölhetünk lisztet pl. ilyen kis elektromos malommal.


A dagasztást megkönnyíti a modern háztartási robot.



Receptek
Teljes kiőrlésű tönköly kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 2 dkg friss élesztő (vagy fél zacskó szárított)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 1 kávéskanál aszkorbin sav (elhagyható)
  • 2 evőkanál olaj
  • 2,5 – 3 dl víz

Elkészítés:

1,5 dl langyos vízbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt, felfuttatjuk (a száraz élesztőt csak a liszthez keverjük, nem futtatjuk fel).

A lisztet tálba szitáljuk, a sót feloldjuk pici vízbe, a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt (a vizet kicsinyenként adjuk hozzá, szükség szerint), majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük és alaposan kidagasszuk, akkor jó, ha elvált az edénytől.

Dagasztás után a tetejét enyhén meglisztezzük és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük 20 – 30 percet. Ezután gyengén átgyúrjuk és duplájára kelesztjük k.b.1 órát.

Ha megkelt enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kézzel finoman szétlapogatjuk és megformázzuk (fentről lefelé haladva csavarjuk, enyhén lenyomva a csavarásokat, a két végét kicsit visszahajtjuk)

Sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba vagy kacsasütőbe tesszük. Bemelegítjük a sütőt 230°C-ra. Amíg a sütő bemelegszik, addig a kenyerünk letakarva pihen. Mielőtt betennénk a sütőbe a tetejét tetszés szerint bevagdossuk, kicsit várunk, amíg a vágások megnyílnak. Ezután a kenyeret és az edényünk tetejének a belsejét, bespricceljük vízzel. A tetőt rátéve betesszük a sütőbe és 20 percig sütjük 230°C-on, majd csökkentjük a hőt 200°C-ra, itt 25 percig sütjük, ezután levesszük az edény tetejét és tovább sütjük a megfelelő szín eléréséig ez k.b.5 perc. Ezután kivesszük a sütőből és rácsra tesszük a kenyeret. Még forrón lespricceljük egy kevés vízzel. A rácson hagyjuk kihűlni.

A teljes kihűlés után fogyasztásig ProfiBag kenyértartóban tároljuk.


Egyszerű fehér kenyér

Ez a kenyér nagyon egyszerű és bármilyen kezdő háziasszony is nyugodtan bevállalhatja, a siker nem marad el!

Hozzávalók:

  • 2,7 dl víz
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 50 dkg fehér kenyér liszt ( BL 80 liszt)
  • 3 dkg friss élesztő vagy 5g szárított élesztő


8 literes kacsasütő jénaiban sütöm.

A tésztát géppel dagasztatom, 20 percig.  Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé visszaüt a tészta gyúrás közben. Kelesztő tálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel. A sütőt felmelegítem 230 fokra.10 perc elteltével visszaállítom 210 fokra és sütöm kb 45 percig, utána leveszem a jénai tetejét és így sütöm a kellő szín eléréséig ez kb 5 perc. Mikor kész rácsra teszem hűlni.

Amikor teljesen kihűlt ProfiBag kenyérzsákba teszem amit szorosan lezárok.

Jó étvágyat!


Tönköly császárzsemle

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 50 dkg fehér tönköly liszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 púpos teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál aszkorbinsav (elhagyható)
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dl langyos víz
  • 4 evőkanál olvasztott vaj


Elkészítés:

Felfuttatjuk az élesztőt az 1 dl tejben elkevert cukorral.

A kétféle lisztet tálba szitáljuk,  hozzáadjuk az aszkorbinsavat a sót a felfuttatott élesztőt az olvasztott vajat a maradék tejet és a víz felét. Összegyúrjuk, a vizet kicsinyenként adagoljuk szükség szerint. Alaposan kidagasztjuk, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 20 percig kelesztjük.

Ezután gyengén átdagasztjuk, majd ismét kelesztjük k.b. 1 órát.

Ha megkelt, lisztezett gyúrólapra borítjuk. K.b. 10-12 dkg-os gombócokat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejét kissé ellapítjuk és 20 percig kelesztjük, közben a sütőbe egy kis lábasba vizet teszünk, a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

A gombócok tetejét keresztbe bevagdossuk, tejjel megkenjük. Betesszük a sütőbe és 20-25 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből k.b. 15 drb zsemle lesz.

Kihűlés után (ha marad ?) ProfiBagben tároljuk. 

Menü

Teilen

QR-Code

Einstellungen